5x afremmen met alcohol

Waar wij het vroeger in onze studententijd heel vanzelfsprekend vonden om met regelmaat en in grote hoeveelheden bier, wijn en Jägermeister weg te tikken, zijn we de laatste jaren bewuster bezig met ons lijf & leven. Daar hoort afremmen met alcohol bij.

Afremmen met alcohol – waarom zou je dat willen?

Alcohol, het heeft zo z’n voor- en nadelen. De voordelen: samen een drankje doen op het terras is gezellig, een goed glas wijn is heerlijk bij het eten en een koud biertje helpt ontspannen na een lange warme dag.

Inmiddels kennen we echter ook de nadelen. Los van de kater, is alcohol bijzonder slecht voor je lichaam. Het wordt vaak gecombineerd met extra & vet & zout eten (pizza carbonara, anyone?), zorgt voor een slechte nachtrust en het veroorzaakt allerlei ziektes waaronder kanker. Een half glas rode wijn zou goed voor je hart kunnen zijn. Maarja, één drankje wordt meestal meer…

Dit is natuurlijk geen rocket science. Stoppen met alcohol drinken lijkt dat wel. Alcohol hoort erbij. Hoe ga je dat tegen? Hierbij onze 5 tips voor afremmen met alcohol.

1. Minderen is makkelijk

Zin in een drankje maar niet zo veel als normaal? Start met water. Helpt ook veel beter tegen de dorst, waardoor je daarna langer doet over je glas alcohol. Laat het koude biertje staan, waarvan je wilt voorkomen dat het lauw wordt. Kies voor rode wijn. Dat is al op kamertemperatuur en daarvan kun je dus langer genieten. Als je de hele avond gaat drinken, overweeg dan elk alcoholisch drankje af te wisselen met water.

2. 30 day challenge

Wij zijn fan van 30 day challenges en Dry January is daar een goed wereldwijd voorbeeld van. Hoewel Majo schoorvoetend toegeeft dat ze ooit koos voor Dry February omdat er minder dagen in die maand zaten 😉 Hoe dan ook, elke maand is een goede maand om hiermee te starten. Houd je progressie bij op onze tracker (gratis download).

3. Alcoholvrij-proeverij

Steeds meer alcoholvrije drankjes zijn gewoon in de supermarkt te koop. Houd een alcoholvrij-proeverij met jezelf of met je vrienden. Kom erachter welk biertje het meeste smaakt als bier, of rode wijn echt anders is dan druivensap en of alcoholvrije gin voor jou iets toevoegt.

Je kunt ook zelf drankjes creëren en water (met of zonder bubbels) zo leuk mogelijk maken. Sinaasappel/kaneel, citroen/munt, aardbei/blauwe bes zijn onze favo combi’s. Een mooi glas gebruiken doet wonderen! Lola schreef er ooit een blog over op haar website.

4. Alternatieven voor alcoholmomenten

Vind je het lastig om in het moment te minderen? Schrijf op wanneer jij alcohol drinkt en bedenk hiervoor alternatieven.

 • Als je uit eten gaat? Ga dan met de auto en wees de bob.
 • Als je ’s avonds met bepaalde vrienden afspreekt? Maak er een lunchdate van en spreek eens met anderen af.
 • Als je elkaar op het terras ontmoet? Stel voor om samen te wandelen.
 • Om te ontspannen na je werk? Bel iemand en zet je klaagminuutjes in, spendeer je extra energie aan het maken van een heerlijke maaltijd of zet je laptop uit en ga sporten.

5. Voegt het echt iets toe?

Onze regel? Wij drinken alcohol als het echt iets toevoegt. Als we het écht een lekker drankje vinden, op een mooie plek zijn, eventueel met fijn gezelschap. Is water op dat moment ook prima? Laat het alcoholische drankje dan maar zitten.

Wanneer kies jij voor alcoholvrij?

Lees hier meer artikelen:

 • Minder koffie, 8 dikke tips
  Gezellige koffieleut of stiekem toch een tikkeltje verslaafd? Hierbij onze 8 tips voor kalm aan met koffie.
 • Smaakjeswater als favoriete drankje
  Smaakjeswater is helemaal in – het perfecte drankje voor elk seizoen. Een paar ideetjes om je op weg te helpen.
 • Eet je kikker eerst!
  Voor de meest productieve dagstart bepaal jij jouw belangrijkste taak alvast van tevoren. Zo begin je de volgende dag met duidelijkheid over wat je gaat doen.