Majo’s Offline-dag

Lola: Aankomende zondag doe ik een offline-dag. Majo: Oké, oké, dapper! Dat zou ik dus echt niet kunnen. Lola: Hoezo niet?

Smoesjes, ja-maar en weerstand

Daar kwam het, de waterval aan smoesjes. “Nouja, ik doe online yoga via YouTube. Netflix en Spotify gebruik ik voor tv en muziek. Ik kan mijn hardlooprondje niet uploaden in Strava zonder internet. Daarbij heb ik afgesproken met iemand dus hoe communiceer je dan zonder WhatsApp?!”

Nadat ik uitgerateld was viel er een stilte in ons gesprek.

Wow, zoveel weerstand tegen één dagje offline had ik niet verwacht. Ik schaamde me een beetje voor de ‘ja,maar’-gedachten die ik net had uitgesproken. Hier zat duidelijk iets interessants om te onderzoeken. Maar helemaal offline gaan, dat is wat overdreven toch…?

Ben ik nou echt verslaafd aan social media?!

Naar aanleiding van ons gesprek besloot ik wat bewuster met mijn telefoon om te gaan. Zo kwam ik er achter dat ik mijn apps vaak check als ik uit een vergadering kom (‘heb ik in de tussentijd iets gemist?’) of wanneer ik wacht tot de waterkoker afslaat (‘2 minuten nietsdoen, hoe dan?’). Jij en ik weten natuurlijk allebei dat die momenten op mijn mobiel wel iets langer duren dan mijn intentie is.

De grootste eye-opener kreeg ik toen ik alle social media én Netflix verplaatst had naar een mapje ‘Afleiding’ op mijn telefoon (dikke tip!). Guess what? In één avond heb ik vier (!) keer onbewust de app geopend waar eerst WhatsApp stond. Huh? Hoezo is mijn duim de baas over mij?

Aangezien ik altijd wel in ben voor nuttige experimenten en de noodzaak me nu duidelijk leek, was dit hét moment om offline te gaan.

De gradaties van een offline dag

Schermgebruik = valsspelen? Nee, hoor! Jij bepaalt je eigen insteek. Aan welke opties kun je denken?

  • Elektronicaloos; de ultieme offline-dag. Zet je wifi, je laptop, je televisie en je telefoon uit.
  • Schermloos; met muziek en bellen. Zet je wifi en je mobiele data op je telefoon uit. Zet je laptop en tv uit.
  • Telefoonloos; beperkte schermtijd. Zet je telefoon uit. Plan afgebakende tijd in voor laptopgebruik.
  • Social-media-loos; focus op jezelf. Verplaats je apps naar een mapje op je mobiel met ‘afleiding’, ‘nu niet’ of ‘morgen weer’.

Lola’s insteek van een offline-dag is wat extremer dan die van mij. Zij luistert wel muziek via offline playlists op Spotify. Verder gaat ze die dag schermloos door het leven. Geen tv, geen laptop, geen telefoon. Wel alle knutselspullen tevoorschijn halen en met de hand schrijven.

Mijn insteek van de offline-dag werd wat ruimer. Ik besloot: Wifi en mobiele data op mijn telefoon uit. Dus geen social media, appjes en e-mail. Mijn laptop gebruikte ik voor yoga en een online workshop. Dus wel internet met een afgebakend tijdvak. En communiceren? Met je telefoon kun je natuurlijk ook bellen 😉 Uiteindelijk 1 keer gebruikt voor een afspraak trouwens.

Offline-dag voor herhaling vatbaar?

Is Majo’s offline-dag voor herhaling vatbaar? Jazeker! ’s Ochtends kreeg ik direct inspiratie om gedichten te schrijven voor mijn workshop die avond. Na yoga ben lekker gaan hardlopen in het bos. ‘s Middags samen gaan vliegeren en koffie (to-go) gedronken. ’s Avonds de online workshop, opruimen en op tijd naar bed.

Gedurende de dag kreeg ik nog veel meer ideeën om tijdens een offline-dag te kunnen doen. Je vindt sommige daarvan ook in ons boekje 250 Leuke Dingen Doen.

Heb je het gevoel dat een offline-dag ook wel eens iets voor jou zou kunnen zijn? We hebben een gratis stroomschema voor een offline-dag gemaakt om jou te helpen bepalen of en hoe je offline gaat.

Laat het ons weten: (wanneer) ga jij offline?

Lees hier meer artikelen: