Minder koffie, 8 dikke tips

Ik ben verslaafd aan koffie, dat vermoedde ik al een tijdje. Helemaal zeker wist ik het toen ik me laatst bij het slapen gaan betrapte op de gedachte: “Yes, als ik wakker word kan ik weer koffie drinken!” Hahaha, addict. Niks mis met koffie, maar het lijkt toch wel tijd om een tikkeltje af te bouwen. Hier acht dikke tips die je helpen bij het minderen. Geschreven door Lola, afkickend koffieleut.

1. Drink geen koffie terwijl je iets anders doet

Dus geen koffie naast de laptop die je gedachteloos wegslurpt alsof het water is. Wel bewust van een kop koffie genieten op een terras of in de tuin.

2. Zet een kopjes-quotum

Bepaal de hoeveelheid kopjes die je maximaal wilt drinken op een dag en zet die daadwerkelijk klaar op het aanrecht. Gebruik voor iedere koffie een nieuw kopje. Op = op (of pak stiekem toch een zéér confronterend volgend kopje, been there, done that).

3. Afgewogen keuzes

In dezelfde categorie van grenzen stellen voor jezelf: bepaal vooraf de hoeveelheid bonen/filter en doe alleen dat in de machine. Daarna gaat ie uit. Je kunt hetzelfde doen met water, dus neem een fles water en gebruik alleen dat om koffie te zetten. Zo zie je ook direct hoeveel koffie je precies drinkt.

4. Zorg voor gemakkelijke alternatieven

Maak het zo makkelijk mogelijk om iets anders te nemen dan koffie. Leg bijvoorbeeld onder ieder kopje in de kast een theezakje klaar, zet ‘s morgens een grote pot kruidenthee of maak ‘s avonds een karaf smaakjeswater voor de dag er na. De meeste koffie drink je waarschijnlijk uit gewoonte. De gewoonte van koffie drinken buig je dan om naar de gewoonte van iets drinken – dat iets kan ook een alternatief zijn dat minder vol cafeïne zit.

5. Poets je tanden

Merk je dat je veel zin hebt in koffie maar weet je dat het te laat is (dus effect op je slaap zal hebben) of dat je al meer hebt gedronken dan je eigenlijk wilt? Ga je tanden poetsen. De frisse smaakt zorgt er voor dat je minder zin hebt in het bittere van koffie. Een groot glas water drinken helpt ook.

6. Bepaal een tijdvak

Voor de Majo’s onder ons: bepaal een tijdvak waarin je zoveel koffie drinkt als je maar wilt. Bijvoorbeeld tussen 10:00 en 14:00. Eerlijk is eerlijk: ik heb hier zelf te weinig discipline voor.

7. Zoek een cafeïnevrij of -laag alternatief

Als de reden om minder koffie te drinken voor jou te maken heeft met de hoeveelheid cafeïne, zoek dan een cafeïnevrij alternatief. Gebruik andere bonen/filter of probeer eens barley of thee zoals pu erh of yerba maté.

8. Zet de automaat uit zicht

Ruim na het zetten van een kop/pot/thermosfles koffie het apparaat op. Uit zicht het liefst, in de kelderkast of achter een keukendeurtje. De extra handelingen die je moet nemen om het tevoorschijn te halen, verhogen de drempel en maken het gemakkelijker om voor iets anders te kiezen.

Wij zijn nooit tegen bepaalde voedingsmiddelen. Eten en drinken is nooit goed of slecht. We zijn wel voorstander van bewust keuzes maken. Voor mij betekent dat op dit moment ietsje minderen. Als je koffie drinkt, drink het dan lekker en zonder schuldgevoel!

Drink jij veel koffie? Of ben jij meer een theeleut?

Lees hier meer artikelen:

  • Minder koffie, 8 dikke tips
    Gezellige koffieleut of stiekem toch een tikkeltje verslaafd? Hierbij onze 8 tips voor kalm aan met koffie.
  • Smaakjeswater als favoriete drankje
    Smaakjeswater is helemaal in – het perfecte drankje voor elk seizoen. Een paar ideetjes om je op weg te helpen.
  • Eet je kikker eerst!
    Voor de meest productieve dagstart bepaal jij jouw belangrijkste taak alvast van tevoren. Zo begin je de volgende dag met duidelijkheid over wat je gaat doen.