Eet die kikker: doe je belangrijkste taak eerst

Een kikker eten? Klinkt goor en om één of andere reden voelen wij direct een glibberende, levende kikker in onze mond. Gedver. Dat gevoel kan een grote, belangrijke taak ook oproepen: gedver. Je weet best dat je er mee moet starten om je doel te bereiken, maar je kunt je er niet toe zetten om aan de slag te gaan. Aan het einde van de dag heb je een prachtig opgeschoonde inbox & een afgevinkt to-do-lijstje met minitaakjes. Deze grote, groene kikker, oftewel jouw belangrijkste taak, staat er echter nog steeds op. De beste remedie? Eet die kikker als eerst.

Wat is jouw kikker?

Eerder legden we al uit hoe je van gewoon druk naar lekker productief gaat. De eerste stap? Duidelijkheid scheppen en één taak bepalen. Let op: taak = enkelvoud. Het gaat hier om één to-do, één prioriteit.

Soms is dat een belangrijke, urgente taak die je gemakkelijk af kunt ronden en waar je weinig emotie bij hebt. Een afspraak maken voor de APK, een brief op de post doen, biebboeken terugbrengen.

Dat zijn geen kikkers. Kikkers zijn die taken waar je enorme weerstand tegen voelt, die in je hoofd veel groter/enger/stommer zijn dan in het echt en die je wekenlang meesleurt op je to-do-lijst. Wat voor jou een kikker is, is heel persoonlijk. Een vriendin bellen om iets uit te spreken, starten met een belangrijk rapport voor het werk, voor het eerst sinds jaren naar de sportschool. Hoe langer die kikkers op je lijstje blijven staan, hoe glibberiger ze worden.

Start de dag met je belangrijkste taak

Probeer de volgende tactiek eens: start in de ochtend met je belangrijkste taak, met die vervelende klus waar je zo tegenop ziet. Deze als eerste afronden, geeft een enorme opluchting én voldaan gevoel! Bovendien loop je de rest van de dag niet meer met die taak in je achterhoofd rond.

Bepaal jouw belangrijkste taak alvast een dag van tevoren, aan het einde van de werkdag, voordat je de laptop afsluit. Leg een briefje voor jezelf op de keukentafel met deze ene taak en spreek met jezelf af dat je daar de (werk)dag mee start. Hap-slik-weg en een last van je schouders.

Kikker smaakt gewoon naar kip

Weet je wat het is? Vaak is die taak zo gepiept en duurt het niet eens zo lang als je van te voren dacht. Marjolijn heeft het aanpassen van een document een keer weken uitgesteld ‘omdat het echt gigantisch veel werk zou zijn’. Toen ze zichzelf eenmaal naar een afgezonderd kantoor had gesleept was ze binnen 45 minuten klaar. Echt waar.

Uiteindelijk vallen kikker-taken bijna altijd gigantisch mee. Immers, als je het ooit gegeten hebt weet je: kikker smaakt gewoon naar kip.

Wat was jouw kikker vandaag? Heb je ‘m al op?

Lees hier meer artikelen:

  • Minder koffie, 8 dikke tips
    Gezellige koffieleut of stiekem toch een tikkeltje verslaafd? Hierbij onze 8 tips voor kalm aan met koffie.
  • Smaakjeswater als favoriete drankje
    Smaakjeswater is helemaal in – het perfecte drankje voor elk seizoen. Een paar ideetjes om je op weg te helpen.
  • Eet je kikker eerst!
    Voor de meest productieve dagstart bepaal jij jouw belangrijkste taak alvast van tevoren. Zo begin je de volgende dag met duidelijkheid over wat je gaat doen.