To-do: Ontspannen

Ja, ik weet het. Je to-do-lijst is al ontzettend lang. Voordat je het weet is er weer een week voorbij en heb je alleen ‘moetjes’ gedaan. Leef een leven dat bij je past! Daarom hoort ‘ontspannen’ ook op je to-do-lijst.

Focus en ontspanning versterken elkaar

Het is belangrijk om focus en ontspanning met elkaar af te wisselen. Zo ben je meer gefocust op het moment dat dat nodig is en daarom kun je weer beter ontspannen. Dit heeft een positief effect op je zelfvertrouwen, balans, creativiteit en productiviteit. Focus en ontspanning versterken elkaar.

Stop met kijken naar je scherm

Maar ik heb mijn drukke werkdag achter mijn laptopscherm toch afgewisseld met mijn favoriete serie bingen op mijn tv-scherm? Tja, in één keer een heel seizoen van je nieuwe serie kijken is heerlijk om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Alleen zeg eens eerlijk: voel jij je daarna weer fris en fruitig, volledig opgeladen en klaar voor een nieuwe (werk)dag?

Basiselementen voor ontspannen

Hoe moet het dan wel? De basiselementen voor ontspanning zijn stilte en bewegen. Voor ons komen daar lezen en schrijven bij. Het belangrijkste is dat jij zelf bepaalt wat voor jou écht ontspannend werkt. Verwerk één of meerdere van deze elementen in je dagelijkse routine voor meer ontspanning.

 • Stilte. Meditatie helpt je op te merken hoe je je op dat moment voelt en in hoeverre je in innerlijke rust bent. Dit betekent niet per se dat je er ontspannen van wordt, maar je geeft je hersens hiermee wel rust. Je kunt ook kiezen voor andere stille activiteiten zoals een rustige wandeling, zonder muziek of podcast. Als je maar opmerkzaam bent.
 • Bewegen. Naast wandelen kun je ook kiezen voor sporten of gewoon een paar van je favoriete stretches doen. Dikke tip: kan niet alleen na maar ook tijdens werk, bijvoorbeeld tussen vergaderingen door.
 • Lezen. Wij verorberen zowel non-fictie als fictie. Vooral het laatste helpt je ontspannen. Lees de Harry Potters opnieuw, pak een Scandinavische thriller en laat je fantasie de vrije loop. Als afsluiting van een werkdag, in je lunchpauze of voordat je gaat slapen.
 • Schrijven. Dump in 10 minuten al je gedachten op papier, dit helpt met loslaten. Beschrijf het verloop van je dag in een dagboek. Noteer minstens 3 dingen waarvoor je dankbaar bent. Of begin een blog. Schrijven, vooral met pen en papier, is een ideale manier voor jezelf om te ontspannen.

Zorg voor de nodige ontspanning in je leven. Zet stilte, bewegen, lezen en schrijven als terugkerende taak op je to-do-lijst. Kies een onderdeel dat bij je past. Geen inspiratie? Download gratis onze lijst met Leuke Dingen Doen.

Wat doe jij om te ontspannen?

Lees hier meer artikelen:

 • Minder koffie, 8 dikke tips
  Gezellige koffieleut of stiekem toch een tikkeltje verslaafd? Hierbij onze 8 tips voor kalm aan met koffie.
 • Smaakjeswater als favoriete drankje
  Smaakjeswater is helemaal in – het perfecte drankje voor elk seizoen. Een paar ideetjes om je op weg te helpen.
 • Eet je kikker eerst!
  Voor de meest productieve dagstart bepaal jij jouw belangrijkste taak alvast van tevoren. Zo begin je de volgende dag met duidelijkheid over wat je gaat doen.